INVITAȚII FestivalulUI Internațional Timișoara Muzicală, ediția a xlv - a

 

 

DAVID CRESCENZI

Dirijor

La Bohéme - 10.10.2021

Pianist, dirijor de orchestră şi de cor, David Crescenzi a început să studieze la Conservatorul din Pesaro, specializându-se ulterior în instrumente de orchestră, pian, muzică corală şi dirijat coral. Timp de mai mulţi ani a fost asistent şi colaborator al lui Alessio Vlad şi elevul lui Gustav Khunn, la care a frecventat, între anii 1993 şi 1996, Cursurile de perfecţionare „După amieze muzicale” din Milano. Datorită activităţii sale pe parcursul a două decenii, s-a consacrat mai întâi ca pianist acompaniator şi maestru locţiitor în diferitele Teatre si Festivaluri lirice, atât în Italia cât şi în străinătate, iar actualmente ca dirijor de orchestră şi Maestru de cor.

Printre realizările sale cele mai semnificative amintim colaborarea sa cu Teatrul Operei din Cairo, Egipt, în calitate de dirijor invitat, între anii 1998 și 2003, unde pregăteşte şi dirijează „Bărbierul din Sevilla”, „Contract de Căsătorie”, „Domnul Bruschino” de  Rossini, „Elixirul dragostei” de Donizetti, „Tosca” de Puccini, „Bal mascat”, „Aida “ si „Rigoletto” de Verdi. Între anii 1999 şi 2001 a fost Maestru de Cor la Teatrul “Carlo Felice” din Genova iar in stagiunea 2004-2005 a fost locţiitorul Directorului Muzical de la Teatrul “St. Carlo” din Napoli. La Doha, Quatar a dirijat de trei ori: în anul 2002 opera Aida în anul 2003 “Ibn Sina” de Michil Borstlap, în anul 2005 “Aspire” de David Krane cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice Asiatice.

Din anul 2002 colaborează cu Opera Naţională Română Timişoara, unde a dirijat spectacolele de operă:, „Nunta lui Figaro” de W. A. Mozart, „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini, „Aida”, „Rigoletto”, „Traviata”, „Nabucco”, „Trubadurul”, „Otello” , „Bal mascat”, „Attila” de G. Verdi, „Carmen” de G. Bizet, „Tosca”, „Turandot”, „Boema”, „Madame Butterfly”, „Gianni Schicchi” de G. Puccini „Cavalleria rusticana” de P. Mascagni, „Paiaţe” de R. Leoncavallo, „Adriana Lecouvreur” de F. Cilea şi „Gioconda” de A. Ponchielli. Sub bagheta lui au evoluat nume importante de talie internaţională, dintre care îl amintim pe basul Roberto Scandiuzzi în premiera operei „Faust” de Charles Gounod şi în opera „Attila” de Giuseppe Verdi.

A dirijat în cadrul Operei Naţionale din Bucureşti, opera Rigoletto în luna aprilie a anului 2006, iar succesiv a pregătit şi dirijat premiera operei bufe „Nunta lui Figaro” de Mozart în decembrie al aceluiaşi an. 

În septembrie 2007 a participat cu Opera Naţională Română din Timişoara la Festivalul Internaţional “George Enescu” din Bucureşti dirijând „Tosca” de Puccini, cu un casting internaţional care îi avea ca protagonişti pe soprana Nadja Michael, baritonul Franz Grundheber şi celebrul tenor dominican Francisco Casanova.

În vara anului 2008 pe Arena „Sferisterio” din Macerata a dirijat în primă audiţie absolută în Italia „Neues vom Tages” de Paul Hindemith.

Din anul 2008 este dirijor oaspete al  Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, unde a dirijat „Otello” „Bal Mascat”, „Rigoletto”,”Traviata şi „Aida” de G. Verdi, şi „Boema” de G. Puccini.

În cadrul stagiunii 2011-2012-2013 a fost invitat de către Opera Naţională Română din Iaşi pentru a dirija „Boema” de G. Puccini, „Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti, Rigoletto, Nunta lui Figaro şi premiera operei „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini și premiera operei Aida de G. Verdi.

În ianuarie 2012 a întreprins un turneu în Germania şi Franţa cu Bergisch Symphoniker Orchestra din Köln, unde a dirijat „Aida”, „Otello” şi Requiem de G. Verdi.

În anul 2012 a dirijat „Stabat Mater” de Gioachino Rossini la pupitrul Filarmonicii din Cluj.

Din anul 2013 este oaspete la orchestra Radio din Bucureşti unde a dirijat  „Don Carlo” și „Simon Boccanegra” de G. Verdi, ”La Favorita” de G. Donizetti, Elixirul Dragostei și Bărbierul din Sevilla la Opera din București.

Din Septembrie 2014 David Crescenzi a devenit Director Artistic și Dirijor Permanent la Cairo Opera House din Egipt.

David Crescenzi a dirijat opera Boema de Puccini, la Festivalul 2015 de Vară al Arenei Sferisterio din Macerata. Din Stagiunea 2016/2017 este dirijor invitat al Operei din Dusseldorf, unde a dirijat Elixirul dragostei și Turandot.

Stagiunea 2017/18 va fi prezent din nou la opera de Dusseldorf cu Le Nozze di Figaro, Madame Butterfly, Lucia di Lammermore, Concertul de Anul Nou, Don Pasquale, Tosca și Aida.

Din Septembrie 2017 este Director Artistic la Opera Naționala Română din Cluj

În luna Martie 2018 a dirijat Aida în valea piramidelor la Cairo.

Din Sezonul 2018/19 este nominalizat Dirijor Invitat Permanent la Deutches Oper am Rheim din Dusseldorf.

 

 

FLORIN ESTEFAN

Bariton

Marcello (La Bohéme) - 10.10.2021

Și-a început studiul canto-ului și al artei scenice la Facultatea de Muzică din Oradea la clasa prof. Alexandru Farcaș și Gheorghe Mogoșan. A urmat cursurile de perfecționare vocală cu prof. Dennis O’Neill la Academia Internațională de canto de la Cardiff, cu prof. Mariana Nicolesco, prof. Rolando Panerai la Florența, cu prof. Sherill Milnes, Ileana Cotrubaș, Dame Ann Murray, Jane Eaglen, Bernd Weikl, Elisabeth Connell, Carol Vaness, Corneliu Murgu și în prezent cu prof. Viorica Cortez.

A participat la numeroase concursuri de interpretare vocală încă din anii studenției, dar și în perioada imediat următoare, fiind laureat al: Concursului Național „Sabin Drăgoi” Timișoara – premiul I, premiul special al juriului la Concursul Internațional de Lied „Nicolae Bretan” Cluj-Napoca, premiul special pentru cel mai tânăr participant (2001) și premiul I (2003) la Concursul Internațional „Hariclea Darclee” Brăila, premiul al III-lea (2003) și  premiul de excelență (2004) la Festivalul Național al Lied-ului Brașov, marele premiu la Festivalul Internațional de Lied „Ionel Perlea” Slobozia, premiul al II-lea la Concursul Internațional de Canto „Arta Florescu” București.

Repertoriul său cuprinde rolurile: Contele Robinson din „Căsătoria secretă” de D. Cimarosa, Malatesta din „Don Pasquale”, Belcore din „Elixirul dragostei”, Enrico din „Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti, Don Giovanni, Antonio din „Nunta lui Figaro de W.A. Mozart, Marcello din „Boema”, Sharpless din „Madama Butterfly” de G. Puccini, Germont din „Traviata” de G. Verdi.

A participat în calitate de solist la premiera mondială a Integralei Liedurilor de G. Enescu din Japonia (2005), în opera modernă „The Boss” de A. Sienberger, dar și rolul principal în filmul „Transylvania” regizat de Tony Gatlif și prezentat în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes (2006).

Florin Estefan a abordat și repertoriul vocal-simfonic, fiind invitat să interpreteze părțile solistice din Simfonia a IX-a de L.v.Beethoven, Misa Ceciliană de J. Hayden, Misa solemnis de G. Rossini, Carmina burana de C. Orff.

 

 

ALIN STOICA

Tenor

Don Jose (Carmen) - 29.10.2021

La doar 33 de ani, cariera tenorului Alin Stoica este deja frumos conturată de premiile numeroase obținute, dar și de rolurile impresionante pe care le-a abordat și le abordează. Artistul a lucrat cu tenorul Ionel Voineag și cu tenorul Marius Budoiu, a participat la Masterclass-urile lui Rockwell Blake și Liora Maurer (METROPOLITAN OPERA, New York), ale Marianei Nicolesco și altor artiști.

2017 a fost pentru tenorul Alin Stoica un an în care i s-au acordat cele mai importante premii, din acestea amintim: premiul “Matei Brâncoveanu” pentru merite deosebite în domeniul muzicii și premiul “Luciano Pavarotti”, înmânat de însăși soția celebrului tenor, Nicoletta Mantovani alături de premiul al II-lea și premiul publicului “ Vota la voce “ obținute în cadrul aceluiași festival de la Sarzana, Italia. Datorită acestei reușite, tenorul Alin Stoica a primit invitația de a cânta la Concertul omagial cu ocazia împlinirii a zece ani de la dispariţia lui Luciano Pavarotti la Arena di Verona alături de nume sonore în lumea muzicii cum ar fi: Placido Domingo, Jose Carreras, Andrea Bocelli, Il Volo, Eros Ramazzotti, soprana Angela Gheorghiu și alții.

În prezent este solist al Operei Naționale din București unde îl putem asculta în diverse roluri precum: Alfredo din Traviata de Giuseppe Verdi, Turridu din Cavaleria Rusticana de Pietro Mascagni, Rodolfo din La Boheme de Giacomo Puccini, Don Jose din Carmen de Georges Bizet, Mario Cavaradossi din opera Tosca de Giacomo Puccini și altele. Totuși pentru artist lucrarea de suflet rămâne opereta românească “Lăsați-mă să cânt” de Gherase Dendrino unde rolul lui Ciprian pare scris special pentru el.

Tenorul Alin Stoica este descris de către critici ca fiind “un tenor cu o voce colosală cum nu s-a mai auzit de ceva vreme pe scenele românești și nu doar”. Având o tehnică bună dar și calități teatrale reușește de fiecare dată să ducă la bun sfârșit fiecare rol pe care-l interpretează, lăsându-și amprenta asupra fiecărei arii.

 

 

RAMONA ZAHARIA

Mezzosoprană

Carmen (Carmen) - 29.10.2021

Ramona Zaharia a absolvit Universitatea de Arte George Enescu - secţia canto clasic şi masterul în cadrul aceleiaşi universităţi. Printre rolurile de succes interpretate se numără Carmen, debutat în 2012 şi de atunci interpretat in 12 productii pe scenele din Austria, Germania, Luxemburg, Belgia, Franţa, Letonia, si Coreea de Sud. Alte roluri interpretate cu succes sunt Principessa di Eboli (Don Carlo - Verdi), Fenena (Nabucco – Verdi), Maddalena (Rigoletto – Verdi), Ulrica (Un ballo in maschera – Verdi), Zita (Gianni Schicchi – Puccini), Marcellina (Nozze di Figaro – Mozart), Lola (Cavalleria Rusticana- P. Mascagni), Principessa di Bouillon (Adriana Lecouvreur - F.Cilea), Federica (Luisa Miller – Verdi) - debut pe scena operei din Stuttgart.

In stagiunea 2017-2018 v-a debuta in rolurile Erda din opera Rheingold de R. Wagner, Amneris din opera Aida de G. Verdi si Santuzza din opera Cavalleria rusticana de P. Mascagni.

In stagiunile viitoare va aparea pe scena teatrelor

3/2017 - 6/2017 - Opera Nationala din Letonia, Riga, Carmen, Carmen de G.Bizet

3/2018 - 6/2018 - Malmö Opera, Maddalena din Rigoletto de G.Verdi

1/2019 -5/2019 - Metropolitan Opera, New York, Maddalena, Rigoletto de G. Verdi

9/2020 -10/2020- Metropolitan Opera, New York, Carmen, Carmen de G.Bizet

9/2021 -10/2021 - Royal Opera House Covent Garden, Londra, Maddalena, Rigoletto de G. Verdi

 „Iubesc toate rolurile pe care le am în repertoriu. În fiecare rol pun tot sufletul meu. Trăiesc pentru clipele petrecute pe scenă şi pentru publicul meu!”

 

 

BOGDAN BACIU

Bariton

Carmen (Carmen) - 29.10.2021

Contele de Luna (Il trovatore) - 3.11.2021

Baritonul român Bogdan Baciu a studiat cu Marius Vlad Budoiu la Academia de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
A câștigat numeroase premii în competiții naționale și internaționale, inclusiv premiul III 2008 la Concursul Național de Lied din România și în 2010 premiul III la prestigiosul Concurs Internațional de Canto Hariclea Darclée. În timpul studiilor universitareși in studioul de operă, a urmat cursuri de master cu Mariana Nicolesco, Deborah Polaski, David Cyrus, Thomas Allen.

Repertoriul său include roluri precum Papageno („ Die Zauberflote”  Mozart), Don Giovanni (Mozart), Figaro (Rossini „Il Barbiere di Siviglia”), Dottore Malatesta („Don Pasquale” Donizetti), Marcello („La Bohème”  Puccini) , Silvio (Leoncavallo "Pagliacci"), Escamillo (Bizet "Carmen"), Ping (Puccini "Turandot"), Enrico (Donizetti "Lucia di Lammermoor"), Harlequin (Strauss " Ariadne auf Naxos " sau Heerrufer (Wagner " Lohengrin ").

A susținut numeroase recitaluri și concerte cu majoritatea filarmonicilor din România și a colaborat cu cele mai importante opere din țară. În stagiunea 2011/12 Bogdan Baciu a fost membru al Studioului de operă al " Deutsche Oper am Rhein Dusseldorf - Duisburg ". Din stagiunea 2012/13 este membru al ansamblului de soliști al aceleiași opere, cântând rolurile Figaro, Don Giovanni, Escamillo. De asemenea, a cântat Marcello („La Bohème” Puccini) în 2014 și Dandini („La Cenerentola” Rossini) în 2015 la Opera de Stat Stuttgart . Sezonul 2016/17 îl găsește cântând Papageno, Escamillo, Heerrufer, Marcello și Ping pe scene ale operelor din  Hamburg, Frankfurt, Dresda, Essen și debuturi precum Rodrigo de Posa („Don Carlo” Verdi) în Duisburg, Der Geisterbote („Die Frau ohne Schatten” Strauss) în Hamburg și Valentin („Faust” de Gounod ) cu Opera din Vilnius. Sezonul 2017 - 2018 îi aduce trei debuturi importante, Renato (Ballo in maschera) G.Verdi și Sharpless (Madama Butterfly) G.Puccini la Dusseldorf și, de asemenea, Onegin (Yevgeni Onegin) P.I.Ceaikovsky la Opera national du Rhin Strassbourg, Franța. Stagiunea 2018 - 2019 de la Dusseldorf, îi aduce debuturi precum Gunther (Götterdämmerung) R.Wagner, Mercutio (Romeo și Juliette) Charles Gounod și Ford (Falstaff) G.Verdi. În stagiunea 2019 - 2020, continuă să cânte la Dusseldorf roluri precum Marcello (La Boheme), Sharpless (Madama Butterfly) și Gunther (Gotterdammerung) și, de asemenea, ca invitat, cântă Posa (Don Carlo) la Oper Frankfurt. În aceeași stagiune, din cauza pandemiei virusului Corona, debutul său la Royal Opera House Londra cu Silvio (Pagliacci) este anulat, împreună cu alte colaborări, anulate din același motiv. Stagiunea 2021 -2022 îl găsește cântând Escamillo (Carmen) la Teatro Massimo Palermo, Marcello (La Boheme) la Semperoper Dresden, Der Geisterbote (Die Frau ohne Schatten) la Munchener Festspiele precum și debutul său în rolul Germont (La Traviata) la Dusseldorf .

 

 

ȘERBAN VASILE

Bariton

Nabucco (Nabucco) - 7.11.2021

Născut în capitala României, termină studiile de master ale Universității de Muzică din București sub îndrumarea profesorului Eleonora Enăchescu (1952-2015).

După participarea și câștigarea concursului As.Li.Co Italia 2010, Șerban începe o frumoas carier în lumea teatrelor de operă ajungând să debuteze alături de James Levine la Metropolitan Opera NY în 2014.

Repertoriul său cuprinde opere din repertoriul buff, dar și opera seria și lucrările sacre.

A colaborat cu dirijori importați precum Riccardo Muti în cardul academiei Riccardo Muti Ravenna 2018, Norcia Muti Festival, Yannick Nezet Seguin la MET Opera NY, Daniele Gatti la Opera din Amsterdam in rolul lui Ford din opera Falstaff de G. Verdi, Traviata la Teatrul de Opera din Roma sub bagheta lui Pietro Rizzo, Fabio Luisi la Opera din Firenze în capodopera lui Bellini La Stranieda.

Serban Vasile are in repertoriu și alte titluri precum Figaro, Barbierul din Sevilla, Ezio din Attila, Conte de Luna din Trubadurul, Enrico Ashton din Lucia di Lammermoor, Silvio din Paiate, Guglielmo din Così fan tutte, Belcore din Elixirul dragostei, Macheth, Nabucco, s.a.m.d.

Șerban va debuta acest an în rolul lui Amonastro din opera Aida de G. Verdi în cadrul producțiilor teatrului Alighieri Ravenna 2019-2020.

Următoarele colaborări sunt la Teatrul de Opera din Nice - Franța, Teatrul din Stuttgart - Germania și Teatrul din Toulon 2020 Franța.

 

 

DRAGANA RADAKOVIČ 

Soprană

Abigaille (Nabucco) - 7.11.2021


Absolventa a Facultatii de Muzica din Belgrad, a studiat canto cu Radmila Bakocevic si dirijat cu Stanko Sepic. A participat la o serie de masterclassuri sustinute de catre nume celebre ale genului, precum: Renata Scotto, Mirella Freni, Magda Olivero si Bruna Baglioni. A debutat pe scena Teatrului National din Belgrad cu rolul Musetta din “Boema” de G. Puccini, urmand apoi roluri precum Contesa Almaviva din “Nunta lui Figaro” de W. A. Mozart si Mary Voren din “Vrajitoarele din Salem” de R. Word, premiera mondiala.

Din anul 2002 pana in prezent a cantat in doua noi productii ale operei Nabucco de G. Verdi pe scena Teatrului National din Belgrad sub bagheta maestrilor Ion Iancu respectiv Harnait Johannes. In anul 2007 a cantat in Messa in C major de L. van Beethoven alaturi de corul si orchestra Facultatii de Muzica din Belgrad si Sinagoga din Novi Sad.

Rolul cu care a reputat un mare succes si in Italia - la Teatrul Comunal din Modena, la Piacenza si Ferrara - este rolul Odabella din “Attila” de G. Verdi sub conducerea muzicala a lui Pier Luigi Pizzi si Francesco Rotta.

Roluri precum Margareta din “Faust” de Ch. Gounod si “Mefistofeles” de A. Boito, Leonora din “Trubadurul” si “Forta destinului”, Aida din opera omonima a lui de G. Verdi, Manon din opera “Manon Lescaut” de G. Puccini, Fiordiligi din “Cosi fan tutte”, Donna Anna din “Don Giovanni” de W. A. Mozart, Rosalinda din “Liliacul” de J. Strauss, rolul titular din “Silvia” de E. Kalman ii imbogatesc repertoriul.

In anul 2008 a cantat intr-un concert dedicat lui Giacomo Puccini la Palas del Art Valensia din Spania, alaturi de solisti celebrii precum Placido Domingo, Juan Pons, Mariella Devia si Daniela Barcellona.

In rolul Tosca a debutat in stagiunea 2008-2009 a Teatrului National din Belgrad, reputand un mare succes si in Italia, la Teatrul Alighieri din Ravenna cu Ricardo Frizza la pupitrul dirijoral.